Tuhka geroosterde noten

De Tuhka noten worden verzameld in het Amazone regenwoud. Nadat de noten gedroogd zijn, worden deze gekraakt  en vervolgens geroosterd in de fabriek te Alalapadu. De Tuhka geroosterde noten zijn nu alleen verkrijgbaar in de smaak ongezouten. In de toekomst zullen meer smaken worden toegevoegd.

Sajan werkt in de Tuhka enterprise en vertelt in de video over wat de noten betekenen voor de gemeenschap.

De Tuhka noten zijn een rijke voedingsbron rechtstreeks van Mama Sranan. De Tuhka noot is een vrucht van de brazilnootboom, die groeit in het Amazone regenwoud. De noten worden ook wel Paranoot of Braziliaanse noot genoemd. In de Trio-taal van de bewoners van Zuid- Suriname heet deze noot “Tuhka”.

Tuhka noten zijn een belangrijke bron van energie, bevatten voldoende hoeveelheden vitamines, anti-oxidanten en mineralen. De noten vormen in feite een belangrijke energiebron voor de inheemse volkeren van deze gebieden. Ze zijn beroemd om hun hoge voedingswaarde, vooral hun hoge seleniumgehalte. Het eten van de geroosterde noten in kleine hoeveelheden heeft unieke nutritionele voordelen voor mensen met hart- en vaatziekten, voor een gezonde prostaat maar ook voor versterking van het algemene immuunsysteem. De noot is bruikbaar als healthy snack of kan gebruikt worden bij bereiding van gerechten.

Gezondheidsvoordelen

  • Versterkt het immuunsysteem
  • Rijk aan vezels, eiwitten en vitamine E en B1
  • Hoog seleniumgehalte goed voor de prostaat
  • Is een natuurlijke immuniteit booster
  • Heeft vetten die goed zijn voor mensen met hart- en vaatziekten
  • Heeft kankerbestrijdende werking

De aanbevolen hoeveelheid noten om te consumeren is 6 noten per persoon voor 2 a 3 dagen in de week.

Het proces

De Tuhka geroosterde noten worden geproduceerd in Alalapadu, een kleine Trio gemeenschap in Zuid-Suriname. De gemeenschap runt zelf de community enterprise in het dorp, waarbij zij getraind is in hoge hygiëne kwaliteitsstandaarden.